זכויות יוצרים – איך מתמודדים?
הפרו את זכויותיכם, פגעת בזכויות אחרים, מה עושים עכשיו? כיצד מתקדמים?
עורך הדין יורם ליכטנשטיין יסביר כיצד תוכלו לשמור על זכויותיכם, לתבוע את המפרים או להוכיח כי לא הפרתם זכויות של אחרים.
"הפרו את זכות היוצרים שלי ואני רוצה להגיש תביעה. מה עושים?"
רבים מלקוחותי נעזרו תחילה בחבר או בבן משפחה, עורך דין, לפני שפנו אלי. הסיבה מאוד פשוטה: התקציב לוחץ ועורך הדין המומחה רצה שכר ראוי.
אלא שבדיעבד התבררה הטעות. התקלה כבר נגרמה וכאשר הגיעו אלי, נאלצתי לעבוד קשה כדי להוציאם מ"הבור" אליו נקלעו, בטעות, בכוונה טובה אך ללא הבנה של התחום.
לכן, אנא מכם. אם כבר החלטתם לפעול בצורה משפטית, שימו לב: דיני הקניין הרוחני הינם מורכבים ומצריכים מומחיות. גשו לעורך דין מומחה שמכיר את התחום, התייעצו איתו וקבלו ממנו הדרכה כיצד להתקדם וכיצד יוכל לייצג אתכם על הצד הטוב ביותר.
עורך הדין שלכם בוודאי ינחה אתכם, למשל, לאסוף את כל הראיות הרלוונטיות: גם אלו המוכיחות שאתם בעלי זכויות היוצרים וגם את אלו המוכיחות שבוצעו הפרות של זכותכם. עליכם הנטל לוודא שהראיות שנאספו תקינות, ברורות למתבונן ותומכות בעמדתכם. עם אותן ראיות גשו לעורך דין מומחה המתמחה בתחום הקניין הרוחני בו בחרתם, התייעצו עימו וקבלו דעתו ביחס לסיכויים ולסיכונים של התיק שלכם.
אחרי שקיבלתם החלטה מושכלת להתקדם, בקשו ממנו שיכין עבורכם מכתב התראה טרם תביעה. במכתב כמובן יסתמך על הראיות שמסרתם בידיו ועל נסיונו המקצועי.
לאחר המכתב יתנהל בוודאי משא ומתן וככל שזה לא יעלה יפה, יוכל עורך הדין להגיש מטעמכם תביעה בבית המשפט על הפרת זכויותיכם.
"קיבלתי מכתב התראה שאני מפר זכויות יוצרים. אני לא מפחד. הם לא יתבעו"
עסקים ואנשים שונים מקבלים לעיתים, לפתע, מכתב ממשרד עורכי דין שמבשר להם שהם מפרים את זכויות היוצרים או סימן המסחר של הלקוח שלו, גורמים לו ולמוניטין שלו נזק כבד ולכן הם נדרשים לחדול ולשלם פיצוי. פיצוי גבוה!
מה עושים? התשובה פשוטה, קודם כל נרגעים.
שימו לב. אין המדובר בכתב תביעה אלא מכתב התראה מאת משרד עורכי דין (מפחיד ככל שיהיה). מכתב כזה טרם הוגש לבית משפט, ולכן בשלב זה כל שעליכם לעשות הוא לגשת לעורך דין מומחה, להתייעץ עימו, להשיב למכתב לגופם של דברים ולנהל משא ומתן עד לסילוק הסיכון.
חבר יספר לכם שגם הוא קיבל מכתב כזה, התעלם ממנו ולא קרה כלום (בינתיים). אנא מכם, אל תקשיבו לו. התעלמות תוביל במקרים רבים להגשת תביעה, ואז המצב יהיה לא פשוט. בשלב זה, עדיין יוכל עורך דין מומחה לטפל בנושא ולהקטין את נזקיכם בצורה משמעותית. על אף התחושה בציבור, דרישה "מופרכת" שכזו הינה למעשה סבירה. החוק מכיר בזכותם של בעלי הזכויות לקבל פיצויים משמעותיים על הפרת זכויותיהם. ככל שתרצו לא לשלם פיצויים על הפרה הדרך לכך פשוטה, אל תפרו. אם פנו אליכם וטענו שאתם מפרים, אל תתעלמו. טפלו בעניין. בררו פרטיו של עורך דין מומחה המכיר את הנושא וגשו להתייעץ. כמובן שאתם גם מוזמנים למשרדנו.
עורך הדין יתחקר אתכם, יבין את הנסיבות ויאתר את עילות ההגנה הקבועות בחוק ושאושרו בפסיקה בהן תוכלו להשתמש.
לאחר מכן יבקש מכם עורך הדין להציג בפניו את הראיות התומכות בעמדתכם ולבסוף ישיב למכתב התובע ויסביר מדוע הדברים אינם נכונים. עורך דינכם ינהל עבורכם משא ומתן עם התובע ובמרבית המקרים יסיים עניין זה בעלות נמוכה בהרבה מזו הכרוכה בהתעלמות ובתביעה שתוגש כנגדכם.
קבלו רשימת המלצות למניעת התקלה ולהקטנתה:
- התכוננו מראש. אל תשתמשו בדבר מה שאינו שלכם או שלא אתם יצרתם. אפילו אם עובדיכם יצרו, בידקו את עצמכם וראו כיצד תוכלו להשתמש.
- גשו לעורך דין מומחה, התייעצו איתו וקבלו הנחיות. מה מותר, מה אסור וכיצד מתנהלים?
- אם קיבלתם מכתב התראה – אל תתעלמו.
- איספו ראיות וגשו להתייעץ.
- פעלו עם עורך הדין בו בחרתם לדחיית המכתב ולסילוק הסכנה.
"לקחו לי את השם של העסק שלי. זה לא בסדר!"
פעמים רבות מגלים עסקים שאחרים משתמשים בשמם שלהם, ללא הסכמתם וללא רשותם. איןן ספק. מרגיז ביותר.
הבעיה המשפטית המשמעותית במקרה כזה היא יכולת ההגנה על השם.
שימו לב. העובדה שאתם רשמתם חברה באותו שם או אפילו שזה שם העסק שלכם אינה בהכרח מאפשרת לכם להגן עליו. פעמים רבות השמות שנבחרו אינם מאפשרים הגנה מספקת, או מחייבים נקיטת צעדים משמעותיים וגם אז – התוצאה אינה ברורה מראש בכל המקרים.
אכן, במקרים מסויימים גם סימן מסחר שלא נרשם יהיה מוגן (בין אם באמצעות עוולת גניבת עין ובין אם באמצעות ההכרה בו כסימן מסחר מוכר היטב). אבל אלו מקרים חריגים שמחייבים נטל הוכחה משמעותי שתצטרכו לעמוד בו.
לכן הפתרון פשוט – גשו להתייעץ, רישמו סימן מסחר על שם העסק או הלוגו שלכם – ותהיו מוגנים. שם של עסק והלוגו שלו לא בהכרח יוגנו בישראל אם לא נרשמו במאגר סימני המסחר הישראלי.
האמור במאמרים השונים באתר הינו הסבר כללי, אינו מהווה ייעוץ משפטי מחייב ואין להסתמך עליו בכל צורה שהיא.
בכל מקרה ספציפי יש להעזר בבעל מקצוע המתמצא בתחום והאמור באתר אינו יכול לספק פתרון לבעיה ספציפית.