
מה הוא יפוי כח מתמשך ולמה אני זקוק לו?
מה הבעיה אותה פותר יפוי כח מתמשך?
חלקנו עלולים חס וחלילה לגלות בהמשך חיינ כי בשל מחלה, תאונה או כל ארוע מצער אחר, כשרותנו המשפטית (המנטלית) לבצע פעולות נפגעה. במצב כזה, המשפט לא יכיר עוד בזכותנו שלנו לנהל את עניינינו. הפתרונות שהדין מצא לכך עד 2016 היו מכבידים ולא נעימים.
כך למשל קרוביו של מי שנפגע היו צריכים להגיש בקשה לבית המשפט לשם מינויים כ"אפוטרופסים" של אותו אדם, ובלי מינוי זה לא היו יכולים לפעול ולתמוך בו בענייניו השונים.
תהליך המינוי החל רק לאחר שאותו אדם הוכרז בצורה פורמלית כחסר כשירות משפטית. אלא שבתקופת הביניים לא יכלו קרוביו לתמוך בו באמצעות נכסיו שלו. במקרים בהם נוצרה מחלוקת בין הקרובים, מינוי האפוטרופסים היה מתעכב. למעשה היו אף פעמים בהם המדינה נאלצה למנות אפוטרופוס זר, בתשלום, והוא היה זה שטיפל באותו אדם.
בהעדר אפוטרופוס שמונה לשמור על אותו אדם, טיפל משרד האפוטרופוס הכללי בענייניו. אולם גם אם מונו קרובי אותו אדם, היה עליהם לעמוד במטלות בירוקרטיות לא מבוטלות (דוגמת הגשת דוחו"ת תקופתיים למשרד האפוטרופוס הכללי וכדומה).
במטרה להתגבר על קשיים אלו הציגה מדינת ישראל מכשיר משפטי חדש – יפוי כח מתמשך.
מטרותיו להעביר את השליטה בענייננו לידי קרובינו האוהבים אותנו וכן להקל עליהם בטיפול בנו. יותר מכך, מטרתו העיקרית היתה לאפשר את הטיפול באדם בערוב ימיו בהתאם לרצונו הישיר ולצרכיו האישיים.
וזו מטרתו של אותו מכשיר משפטי חדש. זה הוא מסמך המאפשר לאדם לתכנן את עתידו ואת חייו עוד בשלב בו הוא בעל יכולת ומסוגלות לקבל החלטות ולבצע פעולות משפטיות. בכך, הקל המחוקק על יכולתם של אהובינו לשמור עלינו ולטפל בנו וכן הקל בצורה משמעותית את כל העניינים הבירוקרטיים המסורבלים.
המסמך נערך בידי האדם עצמו, היום, בעודו כשיר וצלול. כך תוכלו גם אתם להכתיב את רצונכם ולקבוע את גורלכם במו ידיכם. כך תאפשרו לקרוביכם ולאוהביכם לטפל בכם בצורה הטובה ביותר האפשרית ולעשות שימוש בנכסים אותם צברתם לשם מטרה זו.
חשוב לזכור שדווקא מסיבה זו – חשוב לשים לב שדווקא צעירים (יחסית) ראוי שיכינו יפוי כח מתמשך לעת צרה. הכנתו דווקא בתקופה בה אתם מבינים בדבר ופועלים לשם שמירה וניהול עתידכם – היא היא הדבר הנכון.
מה הוא יפוי כח מתמשך?
יפוי כח מתמשך הוא מסמך שמבטא את רצונו וצרכיו של האדם בעודו ערני וכשיר, תוך שהוא נערך בידי עורך דין שעבר השתלמויות מתאימות והוסמך לכך. תוכן המסמך משקף את רצונו הישיר של אותו אדם, והוא נערך לאחר שיחה עימו והעלאת רצונו על הכתב.
במסמך זה קובע האדם ("הממנה") איך ירצה שענייניו יתנהלו (אם חס וחלילה יוכרז כמי שאינו בעל יכולת לקבל החלטות בשל אובדן כשירות), מי ינהל אותם ("מיופי הכח") ומי יקבל הודעות אודות אותו ניהול ("מיודע").
המסמך מוכן בידי עורך הדין שהוסמך, לאחר שבחן היטב את רצונותיו ובקשותיו של הממנה והעלה אותם על הכתב. בשלב זה המסמך נחתם בידי הממנה ומיופי הכח ומוגש להפקדה. ככל שיאושר, ירשם בפנקס המתאים וימתין לשעת הצורך.
חשוב להבין שכל עוד לא הופעל יפוי הכח המתמשך, הוא חסר משמעות. אצל מרביתנו, סיכוי סביר שאף לא יופעל שכן מרביתנו לא נאבד את כשרותנו המשפטית. מי יתן וכך יהיה אצל כל אחד ואחת מאיתנו.
מה כולל המסמך?
יפוי הכח המתמשך מתייחס לשלושה רכיבים (מאוד משמעותיים) בחייו של אדם. רצונותיו ובקשותיו ביחס לרכושו, ביחס לצרכיו הרפואיים וביחס לבקשותיו האישיות.
בחלקו הרכושי של המסמך מגדיר הממנה את רכושו אליו מתייחס המסמך, מסביר כיצד ירצה שינוהל, מה ייעשה עימו וכיצד יבקש שרכושו שצבר לאורך השנים ישרת אותו בערוב ימיו. הממנה רשאי למשל לפרט את חשבונות הבנק והביטוח שלו ולתת אישור מפורש למיופי הכח לפעול בהם (בהעדר הסמכה שכזו, במרבית המקרים יתקשו קרוביו של אותו אדם לפעול בחשבונותיו האישיים).
בחלקו הרפואי מגדיר הממנה את בקשותינו הרפואיות, כיצד ירצה שיטוםפל וכמובן – כיצד לא ירצה להיות מטופל. בהערת אגב חשוב לזכור שמסמך זה אינו מחליף את ההמלצה ליצור יפוי כח רפואי עת נמצא האדם בגדר "חולה הנוטה למות" (כלומר, חס וחלילה קיבל חוות דעת רפואית כי חודשי חיייו ספורים הם).
בחלקו האישי מגדיר הממנה כיצד יבקש שמיופי הכח יטפלו בו, באילו פעולות חברתיות ירצה להוסיף ולהשתתף על מנת לשמור על הרגליו, כיצד ימשיך ויעניק מתנות לאהוביו וכדומה כל רצון אישי שילווה את הממנה במהלך ימיו חייו.
המסמך מאפשר לממנה להקל על אהוביו להסביר להם את רצונותיו ואף להעניק בידיהם כלים שיאפשרו להם להתמודד עם מספר רחב של מצבים, והכל – על פי רצונו בעודו צלול וכשיר. כך למשל, התייחסות נכונה לחשבונות הבנק של הממנה, תמנע את התקלה המתרחשת בשוטף, כאשר סניף הבנק מסרב לאפשר לקרוביו של אדם לטפל בו באמצעות כספו שלו.
עריכת יפוי הכח המתמשך
מסמך שכזה נערך בידי עורך דין שהוסמך לכך לאחר שעמד בדרישותיו המקצועיות של משרד המשפטים ועבר השתלמויות שוטפות. עורך הדין נפגש עם הממנה, מבין את רצונותיו, שואל שאלות ומדריך בדבר פתרונות אפשריים.
לאחר שקיבל מהממנה פירוט של רצונותיו ושל המידע הנדרש (ולאחר שהממנה וידא כי מיופי הכוח יסכימו לשמש בתפקידם זה), נערך המסמך על ידי עורך הדין באתר הממשלתי "כשרות משפטית אונליין" ועל בסיס הטופס המובנה שם, הכל באופן שישקף את רצונו של הממנה.
החתימה על המסמך:
הפגישה האחרונה עם הממנה מבוצעת גם עם קרוביו, אלו שביקש הממנה שישמשו כמיופי כוחו. במהלך הפגישה מוודא עורך הדין שהחותמים על המסמך הבינו את משמעותו, מאשר את מלוא האישורים הנדרשים ומחתים את כל הנוכחים על המסמך – הן את הממנה והן את מיופי הכח.
לאחר חתימת המסמך מפקיד אותו עורך הדין במרשם המתאים, ומאותו שלב ניתן "לשכוח ממנו", בתקווה שלא נדרש להפעילו לעולם.
איך מפעילים ייפוי כוח מתמשך?
בשלב זה, יפוי הכח המתמשך מוגדר כ"מופקד", אך כל עוד לא הופעל – אין לו משמעות, לא ניתן לפעול לפיו ולמעשה הוא אינו נחשף בפני איש ומיופי הכח אינם רשאים להשתמש בו.
כל עוד לא נפגעה צלילותו של אדם, לא יופעל יפוי הכח. כלומר, מרביתנו לא נאלץ להשתמש במסמך אשר הכנו – וטוב שכך.
מסמך זה נועד למקרי הצורך החריגים בלבד, מקום בו חס וחלילה צלילותו של אדם נעלמה. קביעה זו אינה רנדומלית אלא תאושר בחוות דעת רפואית של מומחה.
רק אם יתעורר הצורך ותתקבל חוות דעת רפואית כנדרש – ניתן להתחבר לאתר הממשלתי (הקישור אליו כאן) ולהפעיל את יפוי הכח. בכל מועד מוקדם לכך, לא ניתן ולעשות שימוש ביפוי הכוח והשליטה על חייו נותרת במלואה בידי הממנה.
למידע כללי נוסף על יפוי כח מתמשך – ראו כאן וכאן.
מי יערוך עבורכם יפוי כח מתמשך?
על פי החוק, רק עורך דין שעבר השתלמויות מתאימות והוסמך לכך, רשאי לערוך עבור אחר יפוי כח מתמשך. על מעמדו והסמכתו אלו של עורך הדין תוכלו לברר למשל כאן.
בנוסף, חשוב שתבדקו את אורך רוחו של עורך הדין, הקשבתו ללקוחותיו וזמינותו.
שימו לב שככל שנדרשות יותר פגישות עם עורך הדין וככל שמורכבות המסמך גדלה, כך עלול לגדול גם שכר הטרחה המבוקש על ידו. כמובן, שאין בכך כל פסול, נהפוך הוא. אתם בוודאי תרצו עורך דין שלומד היטב את צרכיכם ורצונכם ומתייחס אליהם בצורה ספציפית.
מעבר לשכר טרחת עורך הדין, במרבית המקרים לא אמורות להיות הוצאות נוספות (אלא אם כן נדרש למשל לחוות דעת רפואית שתאשר את כשירות החותם) ומשרד המשפטים אינו גובה אגרות להגשת המסמך והפקדתו.
נשמח לסייע לכם בעריכת יפוי כח מתמשך ואתם מוזמנים לשם כך ליצור קשר עם עורך הדין יורם ליכטנשטיין בדוא"ל [email protected] או בטלפון: 03-6133333.
האמור במאמרים השונים באתר הינו הסבר כללי, אינו מהווה ייעוץ משפטי מחייב ואין להסתמך עליו בכל צורה שהיא.
בכל מקרה ספציפי יש להעזר בבעל מקצוע המתמצא בתחום והאמור באתר אינו יכול לספק פתרון לבעיה ספציפית.