זכויות יוצרים – אתגרים לעסקים
בעידן הדיגיטלי, זכויות יוצרים הפכו לאתגר חשוב לעסקים ובמאמר זה נציג בפניכם את הסכנה המשפטית הנובעת מהן וניתן המלצות כיצד ניתן להתגונן.
הרשת מלא בשפע תכנים – מאמרים, צילומים, אתרים שונים וכדומה. היכולת הקלה לשתף, להעתיק, ולהשתמש בתכנים וחומרים לא אתם יצרתם היא עצומה ולכן, הסכנה להפרת זכויות יוצרים עומדת בפתח. עסקים וארגונים נדרשים להיערך, מראש, כדי להימנע מסכסוכים משפטיים ועונשים כבדים שיפגעו בהם. עלות של חוסר הציות המשפטי (ובעברית – הפרה) גבוהה הרבה יותר מעלות הקפדה על זכויות יוצרים ראויה.
הפרת זכויות יוצרים עלולה לגרום לנזקים חמורים לעסקים. כך למשל, תביעות קשות ופיצויים כואבים, שלא לדבר על הנזק התדמיתי בעיתונות וברשתות. אמנם הפיצויים שנפסקים בארה"ב גבוהים משמעותית אולם גם בארץ, פיצויים של עשרות אלפי שקלים אינם דבר של מה בכך.
כפי שתראו מיד, אימוץ המלצותינו יאפשר התנהלות עסקית נכונה מבלי להחשף לתקלות ופיצויים כבדים (והוא חשוב הן במקרים של בעל עסק קטן והן כאשר מדובר בחברי דירקטוריון שאינם מעוניינים להחשף לאחריות ניהולית).
נתחיל בזיהוי הסיכונים. מומלץ שתבצעו סקר שיטתי (גם אם אתם עסק קטן) ותאתרו את כל סוגי התכנים המוגנים בזכויות יוצרים בהם אתם משתמשים. תמונות, סרטונים, תוכנות, קוד, עיצוב אתר, גרפיקה, מאמרים ועוד.
לאחר מכן, יש לקבוע מדיניות ברורה הכוללת נהלים, הנחיות וסייגים לשימוש בתכנים מוגנים. תצטרכו לשקול הפקת תכנים בעצמכם (או לשלם ליוצר מטעמכם ולהבטיח את זכותכם בהסכם שתחתמו עימו), אולי תאלצו לפנות לבעלי הזכויות ולקבל רישיונות בהתאם לשימוש שלכם ואולי תעשו שימוש רק בתכנים שאינם מוגנים. כל עסק לפי צרכיו.
צעד נבון יהיה הכשרת העובדים והעלאת המודעות לנושא. זכויות יוצרים דורשות הטמעת הכללים בארגון באופן שימנע תקלות בשגרת העבודה.
יהיו עסקים בהם צד אפשרי נוסף יהיה מינוי אדם שתפקידו יהיה להיות מודע לנושא ולבקר אותו. על אותו מנהל יהיה להבין את התנהלות העסק, להבין את דרישות החוק, להתייעץ עם עורך דין ולהנחות את הארגון בהתאם.
לכן, תוכלו לחסוך לעצמכם הוצאות ופיצויים רבים אם תפעלו בהתאם להנחיות אלו (ולכל נפחות אלו שמתאימות לעניינכם):
- בצעו סקר יצירות. וודאו באילו יצירות אתם משתמשים (צילומים, מאמרים, עיצובים, תמונות, סרטונים, קוד, תוכנה, אתרים ואפליקציות וכדומה, כולם – "יצירות" מוגנות).
- שימוש כדין ביצירה מחייב אחד מאלו:
- שימוש רק ביצירות שאתם עצמכם יצרתם.
- התקשרות עם ספקים ליצירת יצירות והסדרת הנושא בהסכמים.
- ריכשו תמונות, מאמרים ויצירות אחרות מאתרים שתנאי השימוש שלהם מאפשרים את השימוש שתרצו.
- השתמשו ביצירות שהן נחלת הכלל ושאין בהן זכויות.
- תרצו להשתמש ביצירה? בררו מי בעל הזכויות בה, וודאו שיש לכם אישור שלו להשתמש בה.
- מנו אדם שתפקידו יהיה הסדרת זכות היוצרים והעמקת בהנבת הנושא.
- השקיעו בהדרכה ובהעלאת המודעות של העובדים לחשיבות הנושא
- קבעו נהלים ברורים לטיפול בשאלת זכויות היוצרים בכל סוגי התכנים.
- קבלו ייעוץ מקדים מעורך דין מומחה בתחום הקניין הרוחני להבנת התחום ובכל שאלה התייעצו עימו.
האמור במאמרים השונים באתר הינו הסבר כללי, אינו מהווה ייעוץ משפטי מחייב ואין להסתמך עליו בכל צורה שהיא.
בכל מקרה ספציפי יש להעזר בבעל מקצוע המתמצא בתחום והאמור באתר אינו יכול לספק פתרון לבעיה ספציפית.